Pages

Saturday, January 12, 2013

Nova knjiga u nastajanju: Adam Alteon: BLISTAVI GEJZIR

Nova knjiga koju pišem zvaće se BLISTAVI GEJZIR (ključevi za ostvarivanje kontinuirane ekstaze). To će biti knjiga o teorijskim i praktičnim aspektima eugnozije, gnoze ekstaze.

Deo iz knjige o ekstazi:

"Ekstazu treba vežbati, svakog dana, svakog sata, svakog trenutka. Treba je širiti i produbljivati. Istinska ekstaza je zapravo otelotvorenje gnoze, njena konačna i potpuna manifestacija u telesnom, fizičkom. Sada govorimo o nečem što je najveća misterija gnoze. Istinska gnoza nikada nije lišena zadovoljstva. Ona dolazi zajedno sa jednim transcendentalnim stanjem bića, koje se percipira kao totalno izmenjeno stanje, kao totalni, kvantni skok celokupnog bića. Mi to doživljavamo kao da smo odjednom izbačeni u slobodan prostor kosmosa. Osećaj lebdenja i blage jeze, kao da nam trnci prolaze kroz čitavo telo, duž kičme i udova. Čitavo naše biće treperi i pulsira, i zanos koji doživljavamo je nešto najdivnije i najveličanstvenije. To je stapanje svih emocija u jedinstvenu hiperemociju, koja prevazilazi našu običnost i čini nas potpuno oslobođenim okruženja.

Ekstaza o kojoj govorimo je stanje, a ne događaj ili proces. Mi se uznosimo svakog sekunda, svakog delića sekunda, i naš zanos je veličanstveno istrajan i nepromenljiv, bez obzira na hir ili vrludanja, skretanja, izmene događaja, proticanje vremena, uticaje ljudi. Istinska ekstaza, o kojoj govorimo, ne prestaje ni jednog jedinog trena, ona se oplođava i oblagorođuje svakim predmetom, svakim događajem, svakim kontaktom, dodirom, rečju, pogledom, bivajući sve obuhvatnija i šira, poput okeana koji obujmljuje svojim vodenim telom svako biće i svaki predmet koji se nađe u njemu, prožimajući ga, zapljuskujući, noseći."

No comments: