Pages

Wednesday, November 2, 2011

Članak o Alisteru Krouliju u Mistici

U najnovijem broju časopisa MISTIKA izašao je moj članak o Alisteru Krouliju, koji je sebe nazivao Zver 666 (The Beast 666) ili Velika Zver (The Great Beast).
Članak je objavljen pod naslovom "Alister Krouli, Okultni revolucionar 666".

Krajnje je vreme da se iznese integralna životna priča čoveka Alistera Kroulija. Nepravedno klevetan, nipodaštavan, omalovažavan, omrznut, progonjen, Krouli je postao ozloglašena ličnost, neko ko je redovno među prvima na listi za odstrel ili progon "čarobnjaka i veštica".

No, kao i uvek, vreme radi za one koji su za života bili ispred svog vremena, nepriznati i potisnuti. Veličina Kroulija vidi se upravo u tome da sve više ljudi uviđa koliko je u mnogim stvarima bio u pravu. Naravno, i grešio je, i to grešio je mnogo i često. Ali, ko ne greši? Koji čovek je bezgrešan? Svi smo mi, ipak, ljudi.

Krouli je bio osobena ličnost u svakom pogledu. Bio je pesnik, dramski pisac, romanopisac, esejista, novinar, prorok, planinar, lovac, ljubavnik hiljade žena, istraživač, mag, posvećenik joge, tantrik, slikar, učitelj, šahista, pustolov, špijun...

Nemoguće ga je okarakterisati jednim atributom. On je imao svoju misiju, svoj put, put objavljivanja i širenja učenja Teleme (grčka reč: Thelema = božanska ili istinska Volja) i na tom putu je često padao, odustajao i ponovo se vraćao, gonjen vanljudskom inteligencijom ili Anđelom Aiwassom, koji je izabrao Kroulija da se kroz njegovu fizičku inkarnaciju manifestuje zakon za novo doba, doba Horusa, u kojem sada živimo. Njegova objava našla je svoj izraz u vidu knjige - Knjiga zakona - AL - Liber AL vel Legis.
Reč tog zakona je Telema ili: Čini što ti je volja neka bude sav zakon. Drugi deo, nadopuna tog zakona, sažima se u reči: Agape, što je grčka reč u značenju božanske ili istinske Ljubavi. Formula Agape glasi ovako: Ljubav je zakon, ljubav u skladu s voljom.

Postoji i treći deo, koji je sinteza pomenute dve formule, a to je formula Zvezde, koja glasi: Svaki muškarac i svaka žena je zvezda. Drugim rečima, svaki čovek, svaki muškarac i svaka žena, je posebno, jedinstveno biće, koje blista najdivnijim sjajem zvezde, te ima svoju sopstvenu putanju i pravac kretanja.

Krouli je iza sebe ostavio ogromno delo, mnogo eseja, pesama, poema, romana, kraćih i dužih drama, traktata, manifesta, dnevnika, knjiga o različitim oblastima duhovnosti: o magici, Tarotu, kabali, jogi, astrologiji, geomantiji, Ji Đingu, taoizmu, hinduizmu, budizmu, hrišćanstvu, i dr. Ostalo je dosta toga u rukopisima, razbacanim u raznim arhivama, što još uvek nije dovoljno proučeno.
Iza njega su ostali brojni poštovaoci i učenici, organizovanih u neki od telemitskih redova ili ne, ostalo je dosta toga nedovršeno.

Uglavnom ga napadaju ili ne vole oni koji nisu čitali ništa od njega, ili su čitali, ali nisu razumeli. Krouli je ostavio mnogo komentara na Knjigu Zakona i druge njegove spise, objasnivši ih razumljivim jezikom.

Neka Kroulijeva dela vredna proučavanja:

- Magika u teoriji i praksi
- Knjiga Tota
- Ji Đing
- Zakon je za sve
- Magika bez suza
- Osam lekcija o jogi
- Berašit
- Aha!
- Mesečevo dete
- Aceldama
- Astrologija
- Konx Om Pax
- Mač pesme
- Vizija i Glas

itd.

No comments: